|
Info: Ako imate neke nejasnoæe, pitanja, primjedbe, sugestije,..i dr. u vezi ovog podforuma javite se privatnom porukom moderatorima
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1802 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanske
Sutra je Bajram
Odrastao sam u porodici u kojoj se Bajram uvijek obilježavao. Najviše kao porodièni praznik. Vrijeme kad smo obilazili one najbliže srodnike, po pravilu starije od nas. Nažalost, upamtio sam samo jednu nenu i jednu nanu, djedove nisam, a i nena i nana su se preselile u nadam se bolje dimenzije jer su tako sigurno zaslužile još dok nisam napunio dvocifren broj godina. Tako smo mi obilazili naše tetke, amidže i strine, dajdžu i dajnicu, dolazilo se i nama, obièno drugi dan Bajrama . Ako veæ nismo imali djedova i nena, imali smo lijep broj tetaka i tetkova , amidža i strina- posebno s oèeve strane - uglavnom u Tuzli i oko nje, samo je amidža Ahmed sa strinom Nesibom, prvih desetak godina bio u Visokom. S majèine strane bilo je manje tetaka, i pripadajuæih tetkova, jedan dajdža i dajnica, uglavnom svi u Tuzli, samo tetka Sena i tetak Asim u Gradaècu, tako da je tu bilo dosta posjeta i bajramskih sijela, baklava, ružica, hurmašica, torti, sevdidžana, sutpite, kadaifa, kajmaènica, a ni slanog nije nedostajalo. Naprotiv! Svima se naravno ponio neki lijep bajramluk, poklon koji je nekad ukljuèivao i neki fini odjevni predmet, a morao imati i ono tradicionalno - kafu, šeæer u kocki, sok, keks i slièno. Kod majèinih se vjerska komponenta sastojala uglavnom od njihovog prethodnog uèenja hatme (prouèen cijeli Kuran što bi one nekad pojedinaèno, a nekad zajedno prouèile podijelivši sure i ajete ravnomjerno) koja se poklanjala zajednièkim uèenjem Jasina koje su sestre nekad prezimena Èokiæ nanijetile za sve nas i duše onih naših dragih koji nisu s nama tu.
Godine su prolazile, èak sam i ja odrastao, fizièki odavno, mentalno donekle, poslije rata s obzirom da nemam pripadajuæu ženu i djecu, obilazili su se roditelji i pomenuti roðaci i još neke drage komšije. Broj se osipa jako. Posljednjih dvanaestak godina uoèi Bajrama kupim robe za desetak kesa s bajramlucima koji se sastoji od po mojim kriterijima kvalitetnog litra soka, dvadeset deka mljevene kafe, pola kile šeæera u kocki i neki dobar keks, èokoladu ili ili neki solidan upakiran bosansko-orijentalni slatkiš, a nije rahatlokum jer ga nisam nikad volio. Onda na Bajram obilazim od starije sestre do preživjelih starijih èlanova rodbine i prijatelja, nekad malo posjedivši i poprièavši, a nekad skoro u prolazu, s vrata uz malo razgovora, pokazujem da mi je stalo do tih dragih ljudi.
Uoèi ovog hadži ili kurban Bajrama opet me je, nakon dužeg vremena, ušèaklo u leðima. Zato æe ovaj put sadržaj bajramluka biti lakši - umjesto litra soka, odluèio sam se za 2 decilitra mlijeka od soje s èokoladom ili vanilijom, osim što se lakše vari, nije posve jeftino, a meni se baš sviða, umjesto pola kile šeæera u kocki , isto nekih dvadesetak deka upeèenog šeæera što ga sad èak u Tuzli peku i pakuju, dok æe èokolada i 20 deka kafe ostati na repertoaru. Leða æe, ako Bog da, izdržati. Namjera da obavim takva uruèenja sutra i narednih dana, ostaje. Sigurno je dobro što sa skoro 59 punih godina još imam koga da obiðem, a da niko nema obavezu mene da obilazi jer sam još meðu najmlaðima u preostaloj porodici.
Bajram Mubarek Olsun!
N.M. River, 15.6.2024.
[Edited by Sufler on 15-06-2024 at 10:24 GMT]
|
|
15-06-2024 at 09:50 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Sufler Nivo: Forumski doajen Registriran(a): 11-11-2006 Lokacija: Tuzla Odgovori: 1802 IP: Maskiran
|
Re: Tuzlanske
Cvrèak na ognjištu, neumitno vrijeme i toplina u srcu
Kad konaèno doðe vrijeme
da se zamoreno tijelo odmori
mira ne da drugarica psiha,
uvijek na 78 obrtaja gramofonskih,
a tijelo ne dobacuje ni do 33.
Onda ignorišem bol u kuku,
malo i kukam, u sebi dakako,
a možda se i èuje,
pišem, zakazujem sastanke,
druženja, šetam, plivam u jezeru Panonskom,
igram se organizatora
proslave godišnjice mature
i zaronim katkad u bogatstvo neizmjerno
knjiga koje izviruju odasvud
u našem roditeljskom stanu.
Višak sad stoji na komodi
u sobi koju mi je sestra
ljubazno prepustila,
a meni ima muzejski karakter.
Tu su dva peškuna,
levha, stara psiha (nije samo moja)
u obliku ogledala,
fotografije roditelja, neke slike,
možda umjetnièke,
kupljeni (sada ukrasni)
fildžani i džezve sve s tabljama i naravno
moderan tanki televizor s ne više
od 32 palca širine, a slova se vide.
Iza televizora - jer potanak je -
viri dvadesetak knjiga koje nisu stale
na police na raznim mjestima,
od male Prosvetine enciklopedije
do nekog modernog krimiæa
Johna Grishama ili tako nekog.
Istièe se džepno izdanje na æirilici divnog
autora koji se odazivao na ime Charles Dickens,
Crvèka na ognjištu, objavljeno 1953.
Mati se na poèetku potpisala
profesorski Smešiæ (bili su još friški u braku)
da oznaèi èija je knjiga, da je ko ne mazne,
a na kraju inicijali Dž. M. i datum 31.8.1957.
Otac je tad završio s èitanjem knjige.
Imali su tada nepunih 30 i punih 32
naši roditelji.
Nekako mi toplo oko srca dok èitam,
a i cvrèak se kao èuje odnekud.
N.M.River, 20.6.2024.
|
|
20-06-2024 at 23:26 |
| Ukljuèi u odgovor
|
|
Pregled tema u posljednjih 24 sata Pregled poruka u posljednjih 24 sata (dva dana, sedam, 30 dana) Pregled pisanja foruma�a u posljednjih 24 sata
|